Faceți căutări pe acest blog

luni, 30 noiembrie 2009

Desteapta-te romane!

Pentru ca maine e ziua nationala ma mananca buricele degetelor sa scriu despre patriotism.
Avand fericirea de a ne aflam in a doua saptamana a turului al doilea pentru prezidentiale vom fi asaltati de apeluri gretoase sa fim "mandri ca suntem romani".
Priveam intr-una din zilele trecute pe un post tv un reportaj de la o petrecere pur romaneasca: gratare si hore in praf plus niste masti penibile. Oamenii se simteau bine si ne vorbeau despre romanism. Totul a culminat cu un "desteapta-te romane" racnit de o gasca afona.
Ei bine, nu ma regasesc in niciuna din manifestarile astea. Mi-as dori in schimb sa vad oameni civilizati bucurandu-se sincer, televiziuni si ziare vorbindu-ne despre romani de valoare, promovand elite autentice. Utopic

Convingeri ferme sau idei in evolutie?

Imi e tare greu sa imi imaginez cum ar fi sa stau inchis intr-un loc si sa vorbesc doar cu mine insumi. Probabil ca, in lipsa oricarei opinii alternative, as ajunge sa am convingeri ferme in scurt timp. Nimeni si nimic nu le-ar putea zdruncina. Doar scriind asta ma infior!
Eu unul sunt fericit cand primesc pareri despre ceea ce gandesc sau spun. Imi place sa verific astfel daca ceea ce gandesc este in regula. Uneori sfarsesc prin a-mi schimba chiar radical parerea initiala atunci cand aflu lucruri noi. Nu e inconsecventa - se numeste evolutie.
Cand am scris prima oara aici am facut-o doar pentru a pune undeva ceea ce gandesc. Acum aflu ca mai e cate cineva care citeste si ma indeamna sa continuu sa postez. E reconfortant!
Am multe de spus si mi-ar placea sa va aflu parerea mai des!

miercuri, 11 noiembrie 2009

Simfonia culorilor

Pierdut printre zilele acestui an atat de greu uitasem sa vad in jurul meu toamna. Am fost duminica in parcul Carol - era surprinzator de putina lume pentru o zi asa de frumoasa de toamna tarzie. Parea ca un pictor genial ne aruncase in mijlocul operei sale - ce armonie de culori! Un vanticel rebel misca frunzele cazute pe alei.

Spre un loc mai bun

M-am gandit toata ziua sa scriu ceva despre disparitia lui Gheorghe Dinica.
Ma cutremura cum, zile intregi, sacalii media au amusinat pe langa spitalul unde Actorul isi petrecea ultimele zile din viata. Apoi, cand s-a intamplat, s-au umplut ecranele tuturor posturilor TV.
Poate ca un pic de decenta ar fi servit mai mult memoriei acestui Om.
Imi amintesc ca, in urma cu ani, eram coleg de "uzina" cu Catalin - un tip extrem de haios care dadea toata ziua citate din filme romanesti celebre. Rolurile lui Dinica erau in prim plan.
Asta-i urma cea mai frumoasa pe care o lasa marii artisti - in memoria noastra, a generatiilor care am avut privilegiul de a-i vedea.
Odihneasca-se in pace!

marți, 3 noiembrie 2009

Vorba soricelului

Saptamana trecuta am vorbit unor oameni despre customer care. In engleza totul pare mai pretios, nu? Tocmai de asta incerc mereu sa ma distantez de "afacereza" si sa folosesc termenii romanesti cat mai des cu putinta. Chiar daca nu avem termeni echivalenti in limba noastra nu cred ca e greu sa spui ca e vorba despre felul in care ai grija de clientii tai. Sau mai bine spus cu cei care iti calca pragul - chiar si virtual. Voi reveni la subiectul asta pentru ca m-am decis in sfarsit sa scriu constant aici.
Imprumutul de cuvinte din engleza imi pare ca un soi de pretiozitate folosita deliberat ca element de apartenenta la o casta "superioara". Adica noi vorbim o limba pe care tu, prostul, nu o intelegi. Mie unuia imi vine mereu sa rad cand aud cu diverse ocazii vorbindu-se asa. Mi se pare mai degraba un fel de a ascunde lacune din cele mai adanci. Daca te ocupi de marketing/comunicare poate ar trebui sa te preocupe felul in care ceea ce vrei sa spui este inteles de audienta ta, nu-i asa?
Cu ocazia sus-pomenita a aparut subit in discutie un soricel. Se foloseste expresia "word of mouth" pentru a descrie puterea pe care o are raspandirea unui subiect din gura in gura (atentie la gripa porcina!). Ei bine, intr-una din prezentari, cineva a folosit "word of mouse" in locul expresiei de mai sus starnind hohote de ras. Ingrijorator e ca a repetat de cateva ori cu convingere facandu-ma sa ma gandesc ca nu e o simpla eroare. Este desigur o meteahna din anii de marketing si publicitate sa privesc cu atentie detaliul insa nu o fac cu rautate. Pentru mine este un sfat gratuit pe care celalalt decide sau nu daca il ia in considerare.
Concluzia ar fi ca, daca ai pretentia sa tii o prezentare intr-un domeniu oarecare (felicitari pentru curaj!), ar fi bine sa te asiguri ca stapanesti bine teritoriul respectiv si termenii aferenti. Altfel, riscul de a cadea in derizoriu e mare!